Babywulf Blog

Oyun Vakti!

Çocuğumuzla sağlıklı bir ilişki kurabilmemin yolu oyun oynamaktan geçer. Çocuğunuzun oynadığı oyunlar hayatın provasıdır. Çocuğunuzla el ve göz ve fikir temasında bulunun, tüm gününü evinde geçiren çocuğunuza çeşitli oyun alternatifleri sunarak, onları tv, telefon ve tablet tutsaklığından koruyup, kaliteli zaman geçirmenin keyfini çıkarın. Bu yazımızda sizlere fikir verebilecek evde oynanabilecek oyunları paylaşacağız.

Öncelikle bilmeniz gerekir ki oyun oynamak ciddi bir iştir ve çocuğunuz için geçerli olmayan ama ebeveynlerin mutlaka uyması gereken kuralları vardır. Bu kurallar çocuğunuzla sağlıklı iletişim ve etkileşim kurabilmeniz için önemlidir:

  • Oynayacağınız oyunu ve oyuncakları çocuğunuzun seçmesine fırsat verin.(sadece ilk kez oynayacağınız bir oyunu, öğrenmesi için bir defaya mahsus siz yönetin. Oyunu öğrendikten sonrasında her şeyi çocuğunuza bırakın.)
  • Oyunu çocuğunuz başlatsın ve kontrol onda olsun. Siz onun istediği gibi oynayın. Oyun oynarken mümkün olduğunca çocuğunuzun hizasına inin, göz teması kurun.
  • Oyun esnasında çocuğunuzun acemice yaptığı şeyleri eleştirip düzeltmeye çalışmayın. Aynı şekilde oyun esnasında ortalık dağılınca toplamaya, kirlenen yerleri temizlemeye kalkışmayın. Bunu oyununuz bitince birlikte yaparsanız fazladan bir oyun daha oynamış olursunuz.
  • Çocuğunuzun oyunda hedefi neyse, siz de o hedefi benimseyin, onunla aynı heyecanı paylaştığınızı ona hissettirin.
  • Başarmak için kendince bulduğu çözümleri takdir edin ve destekleyin.
  • Şunu unutmayın; Oyunlarda önemli olan, bir şeylerin doğru ya da güzel değil, eğlenceli olmasıdır. Oynarken yaşadığınız heyecan ve aranızdaki yakınlık, sonuçtan çok daha önemlidir.

Kutuda ne var? (0-12 ay)

Bebeğinizin zihinsel gelişimi açısından, nesnelerin bulunduğu yeri öğrenmek gibi mekânsal kavramlar önemlidir. İçinde- dışında, altında-üstünde gibi. Mekan algısını geliştirecek bu oyunda; bir kutu alın ve içine bebeğinizin sevdiği bir oyuncağı koyun. Melodik bir sesle “kutunun içinde ne var?” sorusunu sorun, oyuncağı alıp çıkarınca heyecanla “oyuncak şimdi dışarda!” diyerek tezahürat yapın. Başka oyuncaklarla oyunu sürdürün. Ayrıca kutuyu yan yatırıp oyuncaklarına ev yapabilirsiniz, içinde-dışında, üstünde-altında olan nesneleri gösterebilirsiniz. Kutu olarak oyuncak kutusu kullanırsanız oyununuz bitiminde oyuncaklarını bu kutuda toplamasını sağlayabilirsiniz.

Minik tırtıl! (0-12 ay)

Bebeğinizi yüz üstü oyun halısının üzerine yatırın, biraz ilerisine sevdiği bir oyuncağını koyun, bebeğinizin arkasına oturun ve ellerinizle ayaklarını itin. Bebeğinizi ayağındaki basıncı hissedince kendisini ileriye doğru itecektir ve oyuncağına doğru ilerleyecektir. Yaklaştıkça oyuncağı bebeğinizden uzaklaştırın. Belli bir mesafe ilerleyene kadar oyuncağı daha ileriye koymaya devam edin.

Top atma oyunu (0-12 ay)

Bebeğinizi oyun halısına oturtun, topu ona doğru yuvarlayıp elleriyle ya da ayaklarıyla yakalamasını sağlayın. Bebeğiniz topu tuttuğunda size atmasına teşvik edin, gerekirse yardımcı olun. Farklı boyut ve renkli toplar edinerek, attığınız topun özelliğini de belirterek; örneğin “yeşil topu atıyorum, benekli topu yuvarlıyorsun” diyerek oynayabilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe topların renklerini ya da farklı özelliklerini ayırt edebilir, ondan belirli bir topu atmasını istediğinizde size doğru yanıtlar verebileceğini gözlemleyebilirsiniz.

Paçaları sıva! (12-24 ay)

Evinizin koridoruna, sıra sıra yastıklar dizin. Sanki orası bir nehirmiş ve yastıklar da nehirdeki taşlarmış gibi hayal kurmasını isteyin. Koridorun bir ucunda paçalarınız sıvayıp, hızla akan sularda düşmeden taşlara basarak diğer uca ulaşmaya çalışın.  Burada denge tahtasını da kullanarak, tahtayı ters çevirip, iki yastığın arasına koyarak köprü üstünden geçme oyunu da oynayabilirsiniz.

Çiftini bul! (12-24 ay)

“Aynı” ve “farklı” kavramlarını öğrenebilmesi için bir çok değişik nesneden birer çift alın. Mesela bir çift patik, bir çift çorap, 2 mandal, 2 kaşık, 2 aynı meyve, 2 top gibi çeşitlendirebilirsiniz. Bu nesneleri çocuğunuzun önüne karışık olarak koyun. Sonra nesnelerden birini gösterip aynısını bulmasını isteyin, her seferinde farklı bir nesneyi gösterin aynısını bulsun.

Ayıkla! (12-24 ay)

Nesneleri sınıflandırma ve gruplandırmayı öğrenebileceği bu oyunda karışık şeyler arasından bazılarını ayırmasını isteyin.
Örneğin, yıkanmış çamaşır sepetinin içinden çorapları ayırabilir.
Oyuncak kutusunda pelüş olan oyuncakları ayırabilir.
Boya kalemlerini renklerine göre ayırabilir.
Renkli oyuncak bloklarının içinden bir renk söyleyip o renkte olanları ayırmasını isteyebilirsiniz.

Kukla gösterisi! (24+ ay)

2 tane kuklayı alın. Kuklaları kendiniz de yapabilirsiniz. Karton kese ya da torbanın üstüne göz, ağız, burun çizerek, çeşitli iplerden saç yapabileceğiniz gibi; daha da basit bir yöntem olarak elinize birer çorap geçirerek de kuklanızı elde edebilirsiniz.

Kuklalardan birini siz, diğerini çocuğunuz alsın. Birlikte iki karakter belirleyip, bir hikaye yazarak kuklalarını konuşturun. Hangi karakteri oynatmak istediğini çocuğunuz seçsin, mümkün olduğunda hikayeyi de çocuğunuz kursun. Bu oyun çocuğunuzun dil, sosyal ve duygusal gelişimini destekleyecek eğlenceli bir aktivitedir.

Hamur işi! (24+ ay)

Çocuklar toprakla ve çamurla oynamayı çok severler. Çamurla oynayabilecekleri ortam oluşturamıyorsak, onlara evde oynayabilecekleri basit bir alternatif olarak oyun hamuru yapabiliriz.

Özellikle duyusal gelişimleri için, aynı zamanda hayal dünyalarını geliştirebilmeleri için ideal bir oyun. Hem de sağlıklarını etkileyecek herhangi olumsuz bir madde içermiyor.

Malzemeler:
2 su bardağı un
Yarım su bardağı kahve (çamur görüntüsü için)
1 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı yağ

Yapılışı:
Öncelikle kuru malzemeleri karıştıralım. Daha sonra suyunu ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Son olarak yağı da ekleyelim ve yoğurmaya devam edelim. Oyun hamurumuz hazır!Dilerseniz kahvenin dışında renkli gıda boyaları ile de hamurunuzu renklendirebilirsiniz.

Çocuğunuzla masanın başına oturun ve hamurlarınızı dilediğinizce şekillendirin!

EV Open 🙂 (24+ ay)

Raket sapı olabilecek iki adet çubuk edinin. Dondurma çubukları, minik cetveller ya da ucu sivri olmayan kalemler iş görebilir.

Bu çubukların uçlarına kağıt tabak yapıştıralım. 1 adet balonumuzu da şişirelim. Ev usulü tenis turnuvamıza başlayabiliriz!

Bol zıplamalı, bol koşturmalı keyifli oyunlar!